MELD JE AAN EN DOE MEE


Manifest voor een voedselrevolutie
Geen rotzooi op mijn bord

We zijn wat we eten!
We zijn allemaal bekommerd om wat er op onze akkers groeit, wat we op ons bord krijgen en wat we in de winkel kopen. Europese landbouwers, vissers, consumenten en winkeliers verenigen zich om de basisprincipes van een goede en gezonde voeding te verdedigen.
We spelen allemaal een belangrijke rol in het opruimen van de rommel in ons huidige voedselsysteem en willen weer zelf bepalen wat we eten.

Ik wil mijn voedsel:

1. VRIJ

vrij van genetische modificatie, vrij van pesticiden, vrij van antibiotica en vrij van patenten. Ik wil dat mijn voedsel veilig is en op natuurlijke wijze geproduceerd wordt.

2. DIVERS, GEZOND EN LEKKER

een gezond dieet bevat veel verse groenten en fruit, terwijl kant-en-klaarmaaltijden dikwijls te veel suiker, vet en additieven bevatten. Ik wil alle smaken proeven die er zijn en kies voor biodiversiteit.

3. SEIZOENSGEBONDEN EN UIT DE STREEK

Ik denk globaal, dus ik eet lokaal. Ik wil verse seizoensgroenten en fruit, ik kies voor een korte voedselketen, ik ondersteun lokale producenten omdat ik wil weten waar mijn voedsel vandaan komt.

4. EERLIJK EN DUURZAAM

Ik wil dat producenten een eerlijke prijs krijgen voor kwaliteitsvoedsel. Ik ondersteun de eerlijke handel van voedsel en de distributie ervan. Ik wil dat de milieunormen versterkt worden. Overexploitatie vernietigt land, oceanen en lokale gemeenschappen.

5. DIERVRIENDELIJK

Ik wil dat dieren met respect worden behandeld en dat de normen voor dierenwelzijn strenger worden.

6. DEGELIJK

Ik wil betaalbaar voedsel, ik wil transparante etiketten waarop vermeld staat waar het voedsel is geteeld en geproduceerd. Er wordt te veel voedsel van minderwaardige kwaliteit geproduceerd met desastreuze gevolgen voor de maatschappij, de volksgezondheid en het milieu.

7. ZONDER VERSPILLING

Ik wil dat een einde wordt gemaakt aan het schandaal van de systematische voedselverspilling. Meer dan 50 procent van het geproduceerde voedsel wordt verspild terwijl miljoenen mensen honger lijden. Ik kies voor een korte voedselketen en lokale initiatieven om de honger uit de wereld te helpen en voedselverspilling tegen te gaan.